teknikbild örebro

Vi röjer undan hinder för tillväxt!

Arbetsmarknadskunskap i Örebro vänder på uttrycket ``Dää går aaaldrig`` till ``Dä går visst``. De förbereder elever för arbetsmarknaden och motiverar de till att ta kommandot över sin egna resa. Men vad gör de egentligen för insatser för att lyckas?

”Dää går aaaldrig”. Kanske har du hört någon säga det förut? Antingen av en inbiten närking eller i ett försök att härma vår närkingska dialekt?

Oavsett så tycker vi på Handelskammaren Mälardalen att vi genom Arbetsmarknadskunskap motbevisar uttrycket flera gånger om. Vi vill istället mynta ett nytt uttryck ”Dä går visst!”. För visst går det att minska arbetslösheten, visst går det att skapa en bättre matchning och visst går det att motivera elever att ta kommando över sin egen framtid!

Kompetensförsörjningsfrågan har varit aktuell en längre period i Örebro län och vi har sett/och ser en missmatch på arbetsmarknaden - där unga examineras ut i arbetslöshet samtidigt som arbetsgivare skriker efter personal. Sedan 2014 har AMK funnits i Örebro län och blivit en del av den viktiga bryggan mellan skola och arbetsliv. Med snart 50,000 elever som fått en inblick i vad arbetsgivare i länet tycker är viktigt. Samtidigt har arbetsgivarna fått en bättre bild av vad eleverna tänker på och drömmer om.

Oavsett om vi träffar elever i år 7 på högstadiet, år 3 på gymnasiet, studenter på högskola, vuxna på försörjningsstöd eller på komvux, så gör vi det för att skapa större möjligheter i arbetslivet, både för individen och för näringslivet. Vi arbetar aktivt med att attrahera och behålla den kompetens vi har i regionen.

I Karlskoga kommun, en industri- och tekniktät kommun, lämnas det in fler patentansökningar per capita än i någon annan stad i Sverige, men det är inte bara där det saknas arbetskraft inom de tekniska branscherna, utan det gäller generellt i hela länet.

Örebro Universitet har Sveriges modernaste läkarutbildning och hela länet ser ett stort behov av kompetens inom vårdens många yrken, både idag och i framtiden. Med ett växande län på många håll ökar även behovet av kompetens inom de pedagogiska yrkena.

Hur råder vi bot på det här? Jo, genom olika insatser. I Lekebergs kommun har vi bland annat lanserat Framtidens arbetsmarknad - en heldag för elever i år 8 där vi presenterar bristbranscher tillsammans med en fantastisk panel av ambassadörer som arbetar inom kommunen. Med företaget Epiroc och Teknikcollege har vi lanserat Girls Tech Day, med uppdrag att få fler tjejer att intressera sig för tekniska yrken. Och med Region Örebro län arbetar vi även där med ambassadörsträff för att lyfta intresset för vårdyrken.

DET GÅR VISST att förbereda elever för den verkliga arbetsmarknaden, DET GÅR VISST att motivera människor till att ta kommando över sin egen resa och DET GÅR VISST att göra det lättare för våra arbetsgivare att hitta rätt kompetens. Tillsammans gör vi skillnad, tillsammans skapar vi större möjligheter i arbetslivet.

Arbetsmarknadskunskap Örebro