Välkommen 2020-talet

2019 har varit vårt mest produktiva år någonsin. Tillsammans har AMK i Sverige träffat nästan 48 000 ungdomar, från Umeå i norr till Trelleborg i söder.

2020-talet är här. För nära ett decennium sedan, i en liten lokal i Västerås, formades de första tankarna om att, ”Arbetsgivarna måste ut och prata med ungdomarna innan de väljer vägar som inte leder till jobb”. Mycket handlade då, och även nu, om reaktivitet. Hjälpa de som redan valt ”fel”. Hjälpa de som har det svårast. Men alla andra då? De som bara är lite vilsna. Det är svårt för vem som helst, att veta vad man ska leta efter, när man inte vet vad som finns och förutsättningarna till det.

Hur ska Sverige gå runt om vi överlåter landets kompetensförsörjning till ungdomarna med budskapet, ”Du kan bli precis vad du vill!" Det som behövs då? Om teknikbranschen inte hittar ingenjörer kommer Sveriges mest exporttunga bransch tappa fart. Om vi inte hittar behöriga och fantastiska lärare kommer våra framtida generationers förutsättningar minska. Om vården inte hittar kvalificerad personal kommer människor att dö. Är det då en självklarhet att alla ska få bli vad de vill?

Där, ur dom tankarna, föddes Arbetsmarknadskunskap. Vi måste attrahera ungdomar till de jobb som behövs för att landet ska gå runt. Som ett ess i rockärmen visade det sig Arbetsmarknadskunskap vara ett ämne som ungdomarna visste väldigt lite om men visare stort intresse av. Detta var en bra start för en verksamhet. Nu kör vi ett decennium till!