”Kompetensförsörjning” – ett komplicerat ord men vi gör det enkelt!

Att samverka mellan skola och näringsliv tror vi många AMK regioner har som mål och vision – genom att göra det enkelt för både arbetsgivarna och skolan skapar vi bättre förutsättningar för elever att kunna göra medvetna studie och yrkesval.

Det är just här vi kommer in i bilden. Vi på Handelskammaren Mittsverige driver projektet ”Framtidsvalet Jämtland Härjedalen” - och ja, ett val för framtiden gör man kanske varje dag utan att tänka på det, men när man börjar tänka på det då skapar vi helt plötsligt helt andra förutsättningar att faktiskt ta dessa medvetna val. Detta är något som säkert många av oss redan har koll på, men hur ser det ut med eleverna som går på högstadiet och gymnasiet?

Genom att vara det regionala näringslivets förlängda arm ut i klassrummet kan vi snabbt skapa spännande och roliga diskussioner med eleverna. Många fördomar som finns om olika branscher och yrken är ofta långt ifrån verkligheten – helt plötsligt börjar eleverna inse att så enkla saker som att vara en schysst kompis ger dem bättre förutsättningar att få ett jobb i framtiden. Att spräcka hål på myter och fördomar så tidigt som möjligt och få se hur det faktiskt ser ut i verkligheten är en ganska enkel sak att göra men som gör stor skillnad.

Tack vare region Jämtland Härjedalen och engagerade arbetsgivare som vill vara med och påverka, har vi tagit vår kompetensförsörjning ett stort steg i rätt riktning. Men vi stannar inte där – Vi är väl medvetna om att det inte bara är oss som eleverna får inflytande ifrån. Därför har vi också genomfört ”Arbetsmarknadsevent” för studie- och yrkesvägledare, där de fått träffa representanter från näringslivet direkt och skapa sig en uppdaterad bild av hur det ser ut ute hos arbetsgivarna. Kompetensförsörjningen är så mycket större än att vi bara ska rikta in oss på eleverna. Föräldrar, lärare ja egentligen alla som faktiskt träffar den framtida kompetensen känns självklar för oss att få med på tåget.

Sedan mars 2020 genomför vi alla våra aktiviteter uteslutande digitalt. Men nu äntligen ser vi ljuset i tunneln och hoppas att vi snart kan återgå till det ”normala”. Vårt nya normala ser dock lite annorlunda ut. Vi ser stora möjligheter med att även framöver kunna använda oss av det digitala verktyget, trots att vi återgår till fysiska besök på skolor och företag redan under oktober. Med det sagt så står det ett spännande läsår och väntar på oss och Arbetsmarknadskunskap i Jämtland/Härjedalen.

Arbetsmarknadskunskap Jämtland/Härjedalen