Inom teknikbranschen är det idag och i framtiden brist på ingenjörer – därför är Arbetsmarknadskunskap viktigt

Technogarden vill ha medarbetare som är nyfikna, drivna och sprider glädje. Men de ser även att det finns ett ökat behov av ingenjörer som har kompetens inom digitalisering.

Vilka är ni och vad gör ni på Technogarden?
Elina Petrakos, Rekryterare/Konsultchef och Marina Olsson, Regionchef. Technogarden är en kompetens- och rekryteringspartner för verksamheter med tillväxt inom Industry, IT, Life Science, Management och Telecom. Genom vår mix av rådgivning, tekniska konsulter och rekryteringstjänster hjälper vi teknikoffensiva företag säkerställa rätt kompetens för rätt behov på lång och kort sikt.

Varför har ni valt att gå med som partner i Arbetsmarknadskunskap?
Arbetsmarknadskunskap är en viktig länk mellan ungdomar och arbetslivet för att visa hur arbetsmarknaden ser ut och vilka yrken som finns. Inom teknikbranschen ser vi idag och framöver en brist på ingenjörer så vi vill vara med och bidra till att fler ungdomar blir informerade om just ingenjörsutbildningen och vilken bredd av yrken man har att välja på.

Vad söker ni för kompetenser?
Vi söker alla typer av ingenjörs- och ledarroller till teknikbranschen. Våra konsulter jobbar med uppdrag inom flera olika teknikbranscher i roller som t ex inköpare, konstruktör, projektledare, säljare, programmerare, chefer.

Vad är viktiga egenskaper att ha som medarbetare hos er?
Nyfikenhet, vilja, och en förmåga att bidra med glädje och energi. En nyfiken medarbetare som vågar ställa frågor kommer lära sig och utvecklas hela tiden. Att ha en vilja, eller ett eget driv, bidrar att vi når våra mål och kommer till avslut med projekt. Alla vill vi ha roligt på vårt arbete och den tid vi spenderar med våra kollegor vill vi ska genomsyras av glädje och energi. Om alla har en portion av dessa egenskaper så kommer vi kunna lösa framtidens teknikutmaningar!

Hur påverkar digitaliseringen er verksamhet och vad är på gång inom branschen?
Vi ser ett utökat behov av ingenjörer med kompetens inom digitalisering i alla branscher. Många företag etablerar eller utökar en avdelning för digitalisering och där behöver rätt kompetens rekryteras. Inom industrisektion efterfrågas det ständigt automationsingenjörer då processer ska kunna automatiseras och manövreras digitalt. I vår egen verksamhet utvecklar vi också ständigt våra processer till att bli mer digitala för att på ett snabbare och effektivare sätt kunna möta kundernas behov. Vi ser dock att det fysiska mötet är väldigt värdefullt både i kund- och kandidatkontakt, men vissa samtal kan med fördel genomföras digitalt. Just inom rekrytering märker vi en ökad trend att företag är villiga att erbjuda möjlighet till hemmakontor som en följd av mer digitala arbetssätt, vilket gör att bostadsort blir en mindre betydande faktor vid tillsättning av rätt kandidat.