En länk mellan skola och näringslivet

AMK Skellefteå har blivit en länk mellan skolor och näringslivet. Där studie och yrkesvägledare, lärare och rektorer kan ställa frågor som berör dem. Och en samling för näringslivet att få komma ut till skolorna. Där många företag försökt driva egna projekt där dem ska träffa elever, där dem senare blivit nekade av skolor för det blir för många olika företag som vill träffa eleverna. Där blir vi en naturlig mellanhand.

Skellefteå växer, i och med att det knakar och smäller i lederna så står regionen inför en stor utmaning. Vi behöver kompetens, vi behöver få ungdomar att komma tillbaka efter studier och vi behöver göra Skellefteå till en stad där folk kan tänka sig att slå rötter. En stad för framtiden, och där är AMK otroligt viktiga. Vi växer och i samma takt växer kompetensbehovet.

Northvolt Northvolt Northvolt, Ja det är allt vi får höra, men är det allt som kommer hända? Nej absolut inte. Med Northvolt som den senaste stora insatsen, en global nyhet så följer företagen efter. Vissa inbitna Skellefteåbor sitter fortfarande och säger att det inte kommer att bli av. Men näringslivet håller inte med. Nya internationella företag söker sig till Skellefteå. Gamla företag som Boliden, Alimak, Skellefteå Kraft med flera måste nu erbjuda mer för att försäkra sin kompetensförsörjning. Det blir en arbetstagares marknad, är du rätt person för jobbet så är det inte längre vad kan du göra för oss? Utan vad kan ni erbjuda mig. En sak är säkert och det är att Skellefteå växer. Northvolt räknar med att anställa 3000 personer vid Northvolt Ett, plus verksamheterna runt om som drar åtminstone 1000 personer till. En företagspark med hotell, restauranger, affärer, frisörer och service till företagen. Bara runt Northvolt!

Som näringslivets förlängda arm är det viktigt att vi har god kontakt med företagen, offentliga och privata. Vi är otroligt lyckligt lottade med att ha så många engagerade företag bakom oss, som ger oss det stöd och förtroende vi behöver när vi pratar med ungdomar och föräldrar om dagens och morgondagens arbetsmarknad. Vi jobbar väldigt hårt för att våra samarbetspartners ska känna sig inkluderade och viktiga. Som jag nämnde tidigare har företagen svårt att nå eleverna ute i skolan. Där är vi, förhoppningsvis essentiella för de företagen vi redan har bakom oss, men även de framtida samarbetspartners vi ännu inte fått välkomna in i familjen.

/Richard, Arbetsmarknadskunskap Skellefteå