Det här kan förändra ditt liv

16 år efter gymnasievalet samlar kommunikatören David sina tankar om framtiden. Jobb och yrkesliv kan kännas långt bort när toalettpapperet i matbutiken är slut. Samtidigt så ska ungdomarna göra ett av de första valen i sina liv, i en framtid som inte ens experterna har en aning om hur den kommer att bli.

Året är 2021. Världen är upp och ner. Nyligen hörde vi ord som bunkring och hamstring nästan dagligen. Apoteken vittnade om brist på medicin och i mataffären var det slut på både toalettpapper och mjöl. Arbetslösheten är idag högre än på länge och mitt i allt detta ska 3 000 högstadieelever välja till gymnasiet i Västmanland.

I år är det sexton år sedan mitt gymnasieval. YouTube hade precis lanserats och Benedictus XVI valts till påve. Gymnasievalet för mig var enkelt. Det fanns en skola på vilken man fick en egen dator. Bärbar till och med. Utan en aning om vad studierna skulle innebära och vad som skulle hända efter gymnasiet valde jag datorn. Nej förlåt, skolan.

Tre år senare stod jag med studentmössan i handen och hade ingen koll då heller på vad som skulle hända. På gymnasiet hade jag tydligen läst media. Det naturliga för mig var att fortsätta studera media på universitetet tänkte jag. Fortfarande utan aning om vad som ska hända efter det.

Någonstans här i historien ville hans majestät konungen att jag skulle göra lumpen. Värnplikten gjorde mig till sjöman och det visade sig att Försvarsmakten behövde någon som var duktig på media. Mitt bananskal gjorde att jag fick spendera nästan tio år i uniform och jobba med det jag faktiskt utbildat mig till. Jag hade tur.

Vad hade hänt om jag istället hade en tydlig plan? Vad hade hänt om någon hade pratat med mig och syftet med studierna? Sexton år senare har jag nu förstått att de val man gör spelar roll. Att den du är som person påverkar din egen framtid. Det är precis det här någon skulle ha sagt till mig sexton år tidigare. Det här får årligen nästan 8 000 ungdomar höra genom mig och Arbetsmarknadskunskap i hela Västmanland. I år digitalt från vår studio.

Tillsammans med arbetsgivarna berättar vi om framtiden och hur den ser ut. Världen är inte så mörk som det kan verka. Många företag har svårt att hitta personal och gymnasievalet spelar lika stor roll för näringslivet som eleverna i årskurs nio. Med Arbetsmarknadskunskap kan vi skapa bättre utsikter för unga. Tillsammans med arbetsgivarna. Jag brukar inleda lektioner i arbetsmarknadskunskap med att berätta för ungdomarna att de kan äga sin egen resa. Att den här lektionen kan förändra liv. För det är precis det den och vi gör. I Västmanland och i alla våra andra regioner. Nästan varje dag.

David Lekholm Häggberg