MalmöLund Regionen

Arbetsmarknadskunskap – viktigt för att ungdomarna i 9an ska veta vilka branscher som leder till jobb.

Arbetsmarknadskunskap är så viktigt! Missmatchen mellan vad arbetsgivarna söker och på de som faktiskt är arbetssökande är stor. ”Därför har vi en större arbetslöshet än vad vi borde ha” säger Annika Wallin Jalgén.

Vem är du?
Jag heter Annika Wallin Jalgén och är VD för näringslivsbolaget Business Port i Staffanstorp. I den rollen är jag också representant för Staffanstorp i ett gemensamt samarbete med MalmöLundRegionen som består av 12 kommuner. Vi samarbetar i näringslivsfrågor som gynnar hela regionen. Arbetsmarknadskunskap är en sådan fråga som vi tycker är viktig.

Hur påverkar digitaliseringen er verksamhet och vad är på gång inom branschen?
Digitaliseringen påverkar hela näringslivet och hur/vilka kompetenser som efterfrågas hos arbetsgivarna. Specifikt för oss som arbetar med näringslivsfrågor är digitalisering allt ifrån att söka information/svar via nätet till att arbeta med rådgivning och stöd via digitala möten nu under pandemin. Men framför allt handlar det om omställningen i stort i näringslivet.

Hur jobbar ni med att attrahera ny personal och vad är viktigast hos en potentiell medarbetare?
Generellt så ser vi en stor efterfrågan på personal med digital kompetens inom alla branscher. Vi ser också en stor missmatch på arbetssökande och på vad arbetsgivarna söker. Därför har vi en större arbetslöshet än vad vi borde ha.

Varför är Arbetsmarknadskunskap viktigt för er?
Därför är Arbetsmarknadskunskap så viktigt! För att alla ungdomar ska få en bra bild av vad som efterfrågas när de blir klara med sin utbildning. Att vi utbildar rätt och ser till så att efterfrågan på marknaden fylls på med rätt kompetens. När man går i nian så ska man veta var och i vilka branscher som framtiden finns för att få jobb.