Arbetsmarknadskunskap - ger oss möjligheter

Utmaningen är inte att digitalisera vår verksamhet utan att hitta rätt kompetens. ”Tvärtemot vad många tror så är stålindustrin en högteknologisk bransch där man har jobbat med att automatisera processer i flera decennier” säger Anna Östlund, kommunikationsansvarig på SSAB i Borlänge.

Vem är du?
Jag heter Anna Östlund och är kommunikationsansvarig på SSAB i Borlänge sedan drygt tio år. I mitt arbete handlar det mycket om att förklara vad, varför och hur för alla som jobbar här så att de har rätt förutsättningar att göra rätt saker i rätt tid och på ett säkert sätt.

Hur påverkar digitaliseringen er verksamhet och vad är på gång inom branschen?
Tvärtemot vad många tror så är stålindustrin en högteknologisk bransch där man har jobbat med att automatisera processer i flera decennier. Digitaliseringen av vår verksamhet har redan startat och inom vissa delar är den väl utvecklad och inom andra behöver den utvecklas ytterligare. De stora utmaningarna här är inte att digitalisera vår verksamhet utan att locka rätt kompetens som vill vara med och göra detta.

Vilken typ av kompetens ser ni att ni behöver i framtiden?
Vi behöver många olika sorters kompetenser inom flera områden, det är allt från säljare och operatörer till processingenjörer, automationsingenjörer och systemutvecklare. Underhåll är en stor del av vår verksamhet och där behöver vi både eltekniker och mekaniker. Dessutom behöver vi människor som kan utveckla våra produkter till att bli ännu starkare, lättare och hållbara.

Varför är arbetsmarknadskunskap viktigt för er?
Vi har sedan många år tagit emot alla sjuor i Borlänge på studiebesök för att visa och berätta för dem vad vi gör och hur viktigt stålet är för vårt moderna samhälle, att SSAB är ett företag som ligger i framkant när det gäller utvecklingen av nya stålsorter. Arbetsmarknadskunskap ger oss ytterligare möjligheter att nå ut till elever på högstadiet och även på gymnasiet och förhoppningsvis få fler att överväga att utbilda sig för att jobba hos oss sen.