Arbetsgivarna gör det möjligt för Dalarna

Arbetsmarknadskunskap har funnits i Dalarna sedan 2015. Det många arbetsgivare brukar lyfta är att vi på riktigt får till kopplingen mellan skolan och arbetslivet som många andra bara pratar om! Vi vill få ungdomarna att äga sin egen resa mot jobben.

I Dalarna har AMK funnits sedan 2015 och vi har precis klivit in i vår tredje finansieringsperiod. Vi har sedan starten haft backning av ett härligt gäng arbetsgivare och de allra flesta hänger nu med oss in i den nya perioden. Vi känner oss väldigt stolta över det och brukar ibland fråga dem varför de vill samarbeta med oss? Svaret är tydligt, för arbetsgivare i vår region är kompetensförsörjning en helt avgörande fråga. De brukar också lyfta att vi på riktigt får till den här kopplingen mellan skola och arbetsliv som många andra bara pratar om! Som grädde på moset gör vi det på ett sätt som eleverna uppskattar, och det behövs för att göra dem taggade på alla coola jobbmöjligheter som finns i Dalarna.

Vi har sett till att använda alla insamlade röster från unga vi träffar och byggt en plattform där vi kan göra deras röster hörda. Om vi på riktigt ska få till matchningen på arbetsmarknaden är det en viktig ingrediens att också arbetsgivare får ta till sig en samlad bild av den generation som är på väg ut i arbetslivet. Vi blir ofta inbjudna till olika sammanhang där kompetensförsörjning diskuteras för att vi är den aktör i regionen som har mest empiri när det gäller framtidens arbetstagare. Att vi kan dela med oss av den på ett inspirerande sätt är viktigt för att få upp frågan på agendan.

Att belysa kompetensförsörjningsutmaningen tror vi är avgörande för att så många som möjligt ska bli medvetna om de utmaningar vi står inför. Därför jobbar vi med att lyfta utmaningens alla perspektiv medialt och vi gör det i samband med att vi deltar i eller arrangerar olika aktiviteter. Regionen utmanas som resten av landet av brister inom vård, pedagogik och teknik/IT. Men förutom detta har vi stora utmaningar kring brister inom turistnäringen och arbetskraft inom industrin. När vi ser möjligheter tar vi våra erfarenheter och initierar projekt som hjälper oss att ta steg mot en bättre matchning på regionens arbetsmarknad. Just nu jobbar vi tillsammans med ett antal arbetsgivare i ESF-projektet ’Attraktiv Industri’ och vi har också en roll som regional koordinator för gymnasiala lärlingsanställningar hos oss.

Allt vi gör syftar till att boosta samhällsutvecklingen mot att fler unga får upp ögonen för hur de kan äga sin egen resa mot jobben. Genom detta ser vi till att förbättra matchningen på arbetsmarknaden – vi gör det för och i nära samarbete med våra arbetsgivare, det är de som gör det möjligt!