Vad ska du bli när du blir stor, Ted?

När jag var femton år hade jag ingen aning. Jag trodde att jag kunde massor. Vad visste jag egentligen? Vad skulle jag egentligen behövt höra från vuxenvärlden? “Du kan bli vad du vill, det är bara följa dina drömmar!” eller “Välj något som du tycker verkar roligt så löser det sig”. Nej!

Jag skulle behövt någon som snackade med mig om framtiden. Hur den kan komma att bli. Någon med pondus, kunskap och livserfarenhet. Jag skulle behövt veta att arbetsmarknaden inte är en önskelista. Där jag kunde bocka av vad jag önskar och få min önskan uppfylld. Jag skulle behövt veta att vad man studerar, och hur man gör det, spelar roll. Jag skulle behövt höra att precis som det finns massa möjligheter finns det också massa krav. Arbetsmarknaden kräver slit, eftertanke och kunskap. Min dåvarande YOLO-attityd hade behövt få sig en knäpp på näsan. Det vet jag nu. Men jag skulle behövt förstå det då.

Jag har haft den stora förmånen att under nästan ett decennium fått möta tusentals ungdomar och snacka med dem om precis detta. Utan omsvep och skönmålning, men med hjärta och ödmjukhet. När jag ser att polletten dimper ner hos min like, den busige tonåriga killen längst bak i klassrummet, känner jag att jag tar mitt vuxenansvar. Jag känner att jag gör nytta. Jag gör skillnad!

Vad händer om vi inte tar detta vuxenansvar? Det innebär att vi lämnar Sveriges kompetensförsörjning i ungdomarnas famn. Det är inte schysst. Varken mot ungdomarna, eller arbetsgivarna. Jobben är samhällets motor och en motor behöver drivmedel. Ungdomar är drivmedlet och tar de sig inte till jobben stannar samhällets motor. Vi måste hjälpa våra ungdomar att navigera mot framtidens arbetsmarknad. Det bästa är att det är precis det vi gör. Varje dag.

Arbetsmarknadskunskap fyller 10 år! Från att jag och ett par kollegor började i Västerås är vi idag nästan 30 personer som tillsammans snackar jobb och framtid ur ett arbetsgivarperspektiv med Sveriges ungdomar. Varje dag. Samtidigt är fler kollegor på väg in. Den resa jag har haft möjligheten att hänga på har varit magisk. Inte oproblematisk, långt därifrån. Att sprida ett litet och lokalt initiativ till en nationell verksamhet som finns i nio regioner, har varit otroligt spännande! Det mest spännande är att det är inte VAD vi gör som spridits, utan HUR vi gör det. Arbetsmarknadskunskap handlar så mycket mer om hur vi är som människor och förebilder, än exakt vad vi säger till ungdomarna. Arbetsmarknadskunskap handlar om att göra nytta och att göra skillnad. För våra ungdomar, våra arbetsgivare och för vårt framtida samhälle.

När jag på ålderns höst tittar tillbaka på mitt liv tror jag att jag kommer se denna resa som något av det häftigaste jag varit med om. Tillsammans kommer vi, alla som är ute i klassrummen år efter år, ha mött hundratusentals, kanske miljontals, ungdomar. Det gör skillnad! Jag är så otroligt stolt över alla mina kollegor runt om i landet som gör ett fantastiskt jobb. Tillsammans bygger vi ett bra Sverige för framtiden!

Med varm hand lämnar jag över till samtliga kollegor och verksamheter runt om i landet att bidra med sina insikter och tankar om vad, hur och varför Arbetsmarknadskunskap är något som de valt och jobba med och driva i sin region. Vi kallar detta Sverigesvepet och varje månad kommer berättelser från Arbetsmarknadskunskaps verklighet att publiceras.

Ta hand om varandra!

Ted Radgren
Stolt kommunikatör i Arbetsmarknadskunskap